Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2012 11:08 - СЕИЗМИЧНИТЕ ВЪЛНИ НЕ СПИРАТ НА ДУНАВА! ЗАЩО БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИ ОТРИЧАТ ОПАСНОСТТА?
Автор: katiasungarska Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3093 Коментари: 5 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image„Вранча се активизира, очаква се земетресение” предупредиха румънските сеизмолози на 29 октомври тази година и поясниха, че има отчетена повишена сеизмична активност в района на планината Вранча. Учените не могат да се ангажират с прогнози от коя степен по Рихтер би могло да е земетресението и дали ще има мащабите на това от 4 март 1977 г., но според тях планината е акумулирала твърде много енергия.
Последният по-силен трус от шеста степен по скалата на Рихтер беше на 27 октомври 2004 г., тоест преди 8 години. От Националния институт по геофизика в Румъния предполагат, че събраната енергия би могла да произведе трус и от седма степен.
Според българските им колеги нямало причина за притеснение. На 07.12.2012, по време на парламентарния контрол, Лъчезар Тошев направи изключително важно и тревожно изявление от страна на Синята коалиция. Кой знае защо българските медии, които иначе трескаво тичат след всяка врачка и гадателка, щом „предскаже” земетресение, в случая подминаха с мълчание изявлението на народния представител, който постави въпроса: защо оценките и прогнозите на българските учени се различават толкова драстично с тези на румънските сеизмолози?
Ето стенограмата от петък:
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Изявление от името на Парламентарната група на Синята коалиция. След тях – изявление от Парламентарната група на Коалиция за България.
ЛЪЧЕЗАР ТОШЕВ (СК): Благодаря, госпожо председател. Уважаеми народни представители, господин министър-председателю! От името на нашата парламентарна група бих искал да направя следното изявление:
„На 29 октомври тази година румънски сеизмолози предупредиха, че се очаква земетресение от епицентър Вранча, без да се ангажират с прогноза за неговата степен.
Техен български колега заяви пред българските медии, че в непосредствено бъдеще не се очаква земетресение. “Няма реална опасност в непосредствено близко време да стане земетресение във Вранча”, заяви той.
На 12 ноември 2012 г. във Вранча е регистрирано земетресение с магнитуд 3,4 по скалата на Рихтер, а на 1 декември 2012 г. в 20,52 ч. се регистрира ново, по-силно земетресение във Вранча, с магнитуд 4,7 по скалата на Рихтер.
Вранчанските земетресения са най-сериозният фактор за високата сеизмичност на площадката, на която се искаше да се изгради нова АЕЦ до Белене. На парламентарен въпрос на 25 март 2011 г. бившият министър Трайчо Трайков, очевидно подведен, определи че сеизмичността на площадката до Белене е от четвърта степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник, което е далеч от реалността. Такава сезмичност би могла да се предизвика от местен епицентър, ако не се взема предвид ефекта от епицентъра Вранча в Румъния, но сеизмичните вълни не спират на Дунава.

ПРОЧЕТИ ЦЯЛАТА СТЕНОГРАМА



Гласувай:
6


Вълнообразно


1. graucho - Да не забравяме и края на света
12.12.2012 11:21
на 21.12.12, който идва за пореден път.
Интересно, какво има след това?:)
Иначе, за земетресенията е сигурно,
че нищо не е сигурно.
Да е жив и здрав хасковския пророк(:
цитирай
2. blackpredator - А какво казват учените,
12.12.2012 12:48
за факта, че АЕЦ Черна вода е на 178 км от Вранча, а АЕЦ Белене на 282?
Твърде непочтена статия ни препоръчвате, писана най-вероятно от фризьорка-геолог и атомен физик
цитирай
3. blackpredator - Както виждам, в цензурата е истината.
13.12.2012 15:23
Не съм очаквал друго, щом имам работа с цензор.

Все пак бих ви препъръчал, преди да публикувате по темата, да прочете два фундаментални труда
на академик Еким Бончев:
- "Балканидите, геотектонско положение и развитие"
- "Проблеми на българската геотектоника"
Също и за обяснителната записка към "Тектонска карта на България". Тя между другото си е "тухла" над 500 страници.
И още:
- "Tectonic map of the Carpathian-Balkan mountain system and adjacent areas"
- "Karta sovremennykh vertikalʹnykh dvizheniĭ zemnoĭ kory v Karpato-balkanskom regione - Map of recent vertical crustal movements in the Carpatho-Balkan region"
Казвам ви го като фризьор, с еййтакава диплома...:))
Отнася се и за шистовия газ, повярвайте...
цитирай
4. katiasungarska - Цензура
13.12.2012 21:55
Аз не стоя постоянно в блога си, г-не!
И се представям с името си и лицето си!
Благодаря за препоръките! Каквото и да прочета - едва ли ще ме убеди, че България не е сеизмична земя, защото това е всеизвестна и очевадна истина! При положение, че извличането на шистовия газ става чрез предизвикване на микроземетресения и се вкарва в земята ужасяващ химически коктейл, елементарната логика показва, че това не е подходящо за България! Същото се отнася и за АЕЦ - японците, които са толкова стриктни, не се справиха с бедствието, та ние ли, които за пари и власт продаваме и майчиното си мляко?!
цитирай
5. audan - Не на АЕЦ! Вкл. "Черна вода"
16.12.2012 14:22
Да, съгласен съм, че се тръби колко е опасно за нашата АЕЦ, а се забравя за румънските. Като че те са в Космоса някъде, а не точно във въпросната зона.

Против АЕЦ съм!
Илия Вълков е изнамерил начин електролизния газ от водород и кислород да не имплоадира, но ... БАН реши, че това са глупости. Нищо, че в цял свят Брауновия газ се ползва от години вече. Срамното е, че в Румъния продават генератори, тук - не! Срамно е!

Да не говорим за множество технологии ... изкупени от нефтените компании. Чакат само техните Зелени да обявят, че петролът е опасен вече за Земята, за да извадят "спасителните" технологии.
О! Колко големи благодетели за Природата ще са в очите на Обществото!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: katiasungarska
Категория: Лични дневници
Прочетен: 227379
Постинги: 117
Коментари: 69
Гласове: 245
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031