Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2012 18:18 - ЯДРЕНАТА ЕНЕРГИЯ Е НАЙ-СКЪПА СПОРЕД НОВ ДОКЛАД НА НЕМСКИ УЧЕНИ
Автор: katiasungarska Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2259 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Като се вземат предвид щетите върху здравето и околната среда, енергията от вятър и слънце от новите централи в Европа е реално по-евтина от електроенергията от ядрените и въглищните централи съгласно нов доклад на немски изследователи. За обикновените потребители е трудно да пресметнат допълнителните разходи, които не са отразени директно в техните сметки за електричество. Специални привилегии, субсидии и скрити разходи се калкулират в сметките, без да споменаваме разходите за здраве и за околна среда, които остават извън тях. Изследователите от Green Budget Germany (GBG) са направили задълбочено проучване на тези допълнителни разходи, като са взели предвид и така пренебрегваните разходи за покриване на щетите върху здравето и околната среда. Съгласно техните изводи, най-евтините източници в момента са вятърът и слънцето. Един киловат час електроенергия, произведен от вятърна централа край брега или на сушата, струва средно 0,07 Евро. Новите соларни централи в Централна и Южна Европа произвеждат електричество на средна цена от 0,14 евро на киловат час. В Германия, цената е около 0,18 евро за покривни централи, докато в Южна Европа цената е около 0,10 евро на киловат час.
Ядрената енергия е най-скъпа поради свързаните с нея рискове!
Да се изчисли реалната цена на ядрената енергия не е просто. Новоизградена ядрена централа произвежда електричесттво при средна цена от 0,20 евро на киловатчас съгласно изчисленията на Енергийната комисия на Калифорния. За сравнение, старите централи в Германия произвеждат електричество на цена от 0,02 или 0,03 евро на киловат час. Обаче, други рискове, които не са покрити от операторите на ядрените централи, повишават цената на ядрената енергия – например вероятността от ядрен инцидент. Фукушима и Чернобил струват стотици милиарди евро и за тези щети изцяло плаща обществото.
прочети още
image



Гласувай:
3


Вълнообразно


1. seasonofthewitch - Не знам, дали ще ми пуснеш комент...
01.12.2012 18:50
Не знам,дали ще ми пуснеш коментара,но...Знаеш ли,че познавам човек,завършил ядрена енергетика,който е работил в АЕЦ-а ни и с него разговарям надълго и на широко за поредното пресъпление в България(след Кремиковци),а именно затварянето на АЕЦ-а ни.От него зная,колко е обезопасена централата,понеже той е участвал в изграждането и:).От него също зная,че ядрената енергия ще излезе най-евтино на данъкоплатеца и на потребителя.Както писах:целта е Българя да бъде тотално обезкървена от към мощности,за да бъде изцяло зависима от чужди енергийни източници,което ще доведе до изтичане на български ресурси зад граница и не в полза на народа.Но ти си една пропагандаторка на сляпо,след като не ми допускаш коментарите,за да дискутираме
цитирай
2. katiasungarska - Пускам коментара
01.12.2012 19:28
и те призовавам за ЕЛЕМЕНТАРНА логика! Ядрената енергетика иска РЕСУРС, който ние НЯМАМЕ и ПЛАЩАМЕ скъпо и праскъпо! Соща така иска ОГРОМНИ средства за съхраняване на ядрените отпадъци, които СЪЩО плащаме СКЪПО и ПРЕСКЪПО на руснаците!!! Възобновяемите енергоизточници искат САМО СЛЪНЦЕ, ВЯТЪР и ВОДА, които ние ИМАМЕ, при това БЕЗПЛАТНО! Просто МИСЛИ! Нищо повече не е нужно! Аз също познавам при това няколко ядрени енергитици, които са работили в Козлодуй и са ми разказали толкова страшни и драстични нарушения, които се извършват там, че ми се е изправяла косата! Няма ЛОГИКА цялата държава да се тресе от некомпетентност и лобизъм толкова години, а енергетиката да е чиста като планинска роса! Злоупотребите са колосални! Погледни си сметката за ток и виж, че таксите и таксичките, които ти се начисляват, като сума са повече от изразходвания ток! А така нар. зелена енергия е някакъв мижав, незначителен процент! Просто МИСЛИ! И се МОЛИ сеизмична България да не изживее трагедията във Фукушима!
цитирай
3. audan - За горивото в АЕЦ
17.12.2012 06:37
Всъщност, госпожо Сунгарска, ние имаме "ресурс". Даже се говори, че първата съветска атомна бомба е с наш такъв. Проблемът е , че трябва обогатяване (струва скъпо), а после отработеното гориво някъд трябва да се съхранява (струва още по-скъпо).

Е, Брауновия газ се справя с отработеното гориво.
При опит с късче америций 241 който излъчва 16 00 кюри радиация в минута, след 2-минутно излагане на пламъка става почти безвреден, колкото е фоновата радиация.
Илия Вълков (Yull Brown)
http://www.newenergybg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=29%3A-&catid=1&Itemid=34&8ccceb85868de6df6bb773436a65d2a0=2375f98ea823158344c83b90d2000df0

Проблем е, че еко-инсталациите струват скъпо за нашия джоб. Не знам и колко са здрави. Но .. няма връщане назад. Това е положението!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: katiasungarska
Категория: Лични дневници
Прочетен: 228767
Постинги: 117
Коментари: 69
Гласове: 245
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930